A légkupolákat elsősorban futballpályák, teniszpályák és sportlétesítmények tetőfedéseként használják. A hozzá kapcsolódó hatékony fúvórendszer lehetővé teszi a csarnok bármely körülmények között történő használatát.

Ugyanis ez az épületszerkezet kiválóan ellenáll a szél- és hóterhelésnek is. Kialakítása meglehetősen egyedülálló, tulajdonképpen egy belső túlnyomás segít összetartani a kupola szerkezetét.

Mi is az a légkupola?

Ez a típusú csarnok nem igényel nehéz és drága tartószerkezetet, a belső nyomás segíti, hogy a levegőben maradjon. Ezen megoldás költsége sokszor alacsonyabb, mint egy hasonló funkcionalitású hagyományos sportcsarnok kialakítása. Ezzel a szerkezettel lehetőség van lefedni egy teniszpálya felületét (18m x 36m), valamint egy teljes méretű futballpályát is (pl. 75m x 130m). A légkupolákat Európában több évtizede használják, és minden évben új létesítményeket telepítenek, sok közülük az EU pénzügyi támogatásával jön létre.

Felmerül azonban a kérdés, hogy milyen hatással van ez a nagy nyomás a csarnokon belüli tevékenységre és az emberi szervezetre? Aggodalomra viszont nincs ok, ugyanis a légkupola belsejében a körülmények ugyanazok, mint egy tipikus, hagyományos sportcsarnokban.

Mik az előnyei?

Közismert tény, hogy a sportlétesítmények, a teniszpályák és a játékterek többségét csak a nyári szezonban használják, így az év többi hónapjában nem termelnek profitot. A légkupola lehetővé teszi, hogy minden sportpálya az év minden szakaszában, időjárástól függetlenül tudjon működni. Ezáltal leginkább az őszi-téli időszakban kap nagy szerepet, míg tavasszal és nyáron könnyedén eltávolítható, így a szabad ég alatt végezhető az adott sporttevékenység. A csarnok szezonális felállítása és szétszerelése mindössze fél napot vesz igénybe, így a sportlétesítménynek rövid ideig kell szünetelnie.

A csarnokban nincs nehéz és drága támasztó szerkezet, a benne lévő nyomásnak köszönhetően folyamatosan tartja alakját. A tipikus sportcsarnokokhoz képest többszörösen alacsonyabb építési költséget kínálnak, hasonló funkcionalitással. A ventilátorokból származó levegő kifújása 250-350Pa-val (2,5-3,5hPa) növeli a belső nyomást, ami 25-35 kg / m² terhelésnek felel meg. A nyomásnövekedés ártalmatlan és észrevehetetlen az emberi test számára.

AJÁNLÓ:  Sátorcsarnok télen-nyáron a legkülönbözőbb sporttevékenységekhez

Légkupola vs. sportcsarnok vs. sátorcsarnok

A legtöbb ember látott már sátorcsarnokokat, vagy éppen sportcsarnokot, s azt feltételezi, hogy mivel a légkupolák is hasonló kinézetűek, körülbelül ugyanolyan funkciókat is nyújtanak. Azonban ez korán sem igaz! Végül is mindegyik hasonló alakú, viszont jelentős eltérések tapasztalhatók a tulajdonságaikat illetően. Az egyik ilyen a fő alkotóelemük: a “falazat”, ami a légkupa és a sátorcsarnok esetében egy szövet-anyag.

Bár a sátraknak és a kupoláknak is szövetfala van, a használt anyagok közel sem azonosak. Természetesen mindkét megoldás szél- és vízálló bizonyos fokig, de a kupolaszövet általában nagyobb teherbírású. Mivel ezek a szerkezetek terjedelmesebbek, valamint a tartásuk a levegő befogásától függ, a kupola szövetének erősnek kell lennie.

Ez a masszív szerkezet és az innovatív ventilátor-rendszer által, csupán ritkán van szükség minimális karbantartási és javítási munkákra.

Egy hétköznapi sátorcsarnok esetén a szövet nincs nyomás alatt, ezért lehet vékonyabb is, azonban így kevésbé tud ellenállni a sérüléseknek. Nyilvánvaló különbség még a méret is, azonban erről is ejtenénk néhány szót. A levegővel támogatott szerkezetek sokkal nagyobbak lehetnek, mint a hagyományos sátor és sportcsarnokok. Továbbá ami a szerkezet legfőbb előnye, az a maximális helykihasználtság, mely az oszlopok és egyéb tartószerkezetek nélkül valósul meg. A sportcsarnokoknál különböző acélstruktúrák biztosítják az oldalfal merevségét, azonban ezek sem vesznek el jelentős területet a belső tér méretéből.

Összefoglalva: akkor melyiket érdemes választani?

Amennyiben egy szezonális sportpályát szeretne kialakítani, mindenképpen a légkupola a megfelelő megoldás. Ez egy költséghatékonyabb alternatívát jelent, azonban az alapvető funkciók itt is rendelkezésre állnak (pl. speciális világítás, hűtési- és fűtési rendszer stb.).

Ezzel szemben a sátorcsarnokok kialakítása akkor célszerű, amikor olyan sporttevékenységet folytatnak, ahol a pályát állandóan be kell fedni.

Azonban érdemes figyelembe venni, hogy az összeszerelt szerkezetek nem feltétlenül rendelkeznek olyan jó szigetelési tulajdonságokkal, mint a felfújható csarnokok.

AJÁNLÓ:  7 indok, amiért a beton csarnok elavult megoldássá vált

A légkupolák nagy előnye még: hogy általában nincs szükség építési engedélyre a felállításukhoz, valamint a hűtési- és fűtési költségek is viszonylag alacsonyak (az állandó szerkezetekhez képest).

Ezek az épületszerkezetek igencsak közkedveltek, ugyanis könnyedén testre szabhatók, kiegészíthetők számos elemmel, pl. elhúzható oldalfalakkal. Szinte bármilyen méretben készülhetnek, az egyedi magasság pedig kifejezetten hasznos lehet egyes sportágaknál. Mérlegeljen reálisan, s döntsön egy olyan csarnok kialakítása mellett, mely leginkább kedvező az adott sporttevékenység számára.

Kérje elképzeléseihez árajánlatunkat az alábbi felületen:

    (nem kötelező mezők)

    Csarnok mérete - m²: