Az elképesztően sok rendelkezésre álló lehetőség mellett nem meglepő, hogy az emberek miért is vannak összezavarodva, amikor a leendő sátorcsarnokuk méretének kiválasztása előtt állnak. Milyen szempontokat is vegyen figyelembe valaki, amikor megpróbálja megtalálni a megfelelő sátorcsarnok méretet? 

Az alábbiakban kifejtjük a legfontosabb szempontokat, amiket érdemes szem előtt tartani a tervezés közben, valamint a vásárlás előtt.

A sátorcsarnok szerkezet már évek óta az egyik legkifizetődőbb lehetőséget képviseli a vállalatok és magánszemélyek részére

Esetében az egyik legjelentősebb előny, hogy teljesen testre szabható. Valójában minden, tetszés szerint kiválasztható rajta, a sátor méretétől, alakjától és színétől kezdve, egészen az oldalfalak típusának meghatározásáig.

Azonban a könnyűszerkezetes csarnoképítés bár egyszerű a pontos méret megtervezése egy kissé összetettebb annál, mint csak leírunk egy négyzetméter számot, ami elfér a telken.

1. Lépés: Döntse el, milyen célból szeretne sátorcsarnokot vásárolni

Válaszolja meg magának a következő, egyszerű kérdéseket a saját igényeire szabva, és jegyezze fel egy papírra, hogy teljes képet kapjon az igényeiről.

  • Raktározási feladatok esetén milyen típusú és méretű árukkal, esetleg gépekkel töltené meg a rendelkezésre álló teret?
  • Rendezvényszervezés alkalmával nyílt, szabadtéri vagy teljesen zártkörű programokat kíván tartani?
  • Rögzített műhelyként vagy inkább egy praktikus felvonuló épületként számolna vele?
  • Utóbbi esetében, mekkora jármű áll rendelkezésére a szállításhoz?
  • Mennyi embert áll szándékában foglalkoztatni?

Gondolja át a legapróbb részleteket is!

Amennyiben például tehergépkocsik tárolására, fogadására tervezi használni leendő épületét, akkor meg kell győződnie arról is, hogy a sátor ajtaja elég nagy szélességű és magasságú-e ahhoz, hogy akár a legnagyobb pótkocsi is elférjen benne.

2. Lépés: Válassza ki előre a helyszínt és alaposan térképezze fel annak adottságait

Javasoljuk, hogy először alaposan vegye szemügyre a leendő területet, hogy egyszerűbben ráérezhessen a pontos méretre. Rettentően fontos szempont, hogy milyen körülmények között kívánja majd telepíteni a csarnokot.

AJÁNLÓ:  Hatékony tárolási mód: sátorcsarnok raktározási célokra

Hiszen a nem megfelelő terepviszonyok is indokolttá tehetik egy, az eredeti tervezetnél kisebb méretű csarnok kiválasztását, amennyiben nem szeretne a földmunkára extra összegeket költeni.

3. Lépés: Rajzolásra felkészülni!

Rettentően fontos, hogy előre meghatározza a lehetséges berendezések számát és méretét. Ezt követően könnyedén elképzelheti, hogy miképp is kívánja azokat elrendezni.

Készítsen alapos vázlatot, vegye figyelembe, hogy szüksége van-e padlózatra, állványrendszerre, vagy beltéri parkolóra (például targoncák részére).

Tervezze meg a különböző szállítóeszközök lehetséges útvonalát is, továbbá kalkulálja bele a rajzba, hogy a tárgyakat először a helyükre kell mozgatnia – ezért nem célszerű túlzsúfolni a rendelkezésre álló teret.

Határozza meg előre, hogy szüksége lehet-e villanyra, hiszen ezesetben, az elektromos vezetékek és csatlakozók elhelyezésével is számolnia kell.

4. Lépés: Tisztázza magában, hogy milyen költségvetéssel rendelkezik

Fontolja meg a pontos célkitűzéseit, majd igazítsa hozzá azokat a tényezőket, amelyek a megfelelő komfort-szint fenntartásához szükségeltetnek. Például vizes blokk, hűtő-fűtő rendszer, kantin.

Ne feledje, minél nagyobb a méret és minél magasabb az említett komfort-szint, annál nagyobb üzemeltetési, illetve karbantartási költségekkel kell számolnia hosszútávon.

5. Lépés: Egy utolsó jó tanács

Amennyiben biztos abban, hogy vállalata kifejezetten aktív lesz és hamar fejlődésnek indul, úgy feltétlen érdemes körülbelül 15 százalék extra területtel számolnia.

Ugyanis a sátorcsarnoknak esztétikai, logisztikai és biztonsági szempontokból sem szabad túlzsúfoltnak lennie.

Fontos azonban, hogy ne válasszon túl nagy sátrat, mivel azon felül, hogy üresnek és ridegnek fog tűnni, az évek során jelentős összegektől eshet el, annak felesleges fenntartása (például fűtés/hűtés) végett.

Ajánló: Sátorcsarnok mezőgazdasági célokra: ezért jó döntés!, Sátorcsarnokot az Önkormanyzatoknak

 

Kérje elképzeléseihez árajánlatunkat az alábbi felületen: